
Waarom leer ik puppy's liever geen zit aan?
Het probleem met het veelvuldig laten zitten van je pup.
De ‘zit’ is van oudsher een van de eerste oefeningen die we honden aanleren. Het is vooral handig voor de hondeneigenaar. Je zet hiermee je hond eigenlijk ‘in de wacht’: tijdens de hondentraining op het veld, wanneer je met iemand staat te kletsen en je niet wil dat je hond alle kanten opvliegt of wanneer je letterlijk wacht voor het oversteken. Voor een puppy is de ‘zit’ wat minder prettig.
Het puppylijfje is nog volop in de groei. Het skelet bestaat op veel plaatsen nog uit kraakbeen dat langzaamaan wordt vervangen door bot. Ook zijn de heupgewrichten nog niet volledig volgroeid: de kop van het heupbot zit niet stevig vast in de kom. Een zit is dus extra belastend voor een pup: die moet er maar voor zorgen dat zijn gewrichten in de juiste positie blijven! Hier is bovendien vaak extra spierkracht voor nodig, iets dat puppy’s nog onvoldoende hebben.
Je ziet het vaak op een gladde vloer: de pootjes glijden weg en het kost de hond veel moeite om zichzelf overeind te houden. Het mogelijke gevolg is dat het heupgewricht niet meer in de juiste positie zit. Gebeurt dit erg vaak, dan ligt heupdysplasie (HD) op de loer.
Je kunt je voorstellen dat een ‘zit’ ook pijnlijk is voor een puppy. Vergelijk het maar met hurken bij ons mensen. Die positie houden we ook niet minutenlang vol en we hurken zeker geen tientallen keren per dag. Toch vragen we dit wel van puppy’s die bovendien al vaak kampen met groeipijnen.



Hierboven zie je de bekende ‘puppyzit’. De hond zit niet netjes rechtop, maar hangt een beetje opzij. De hoekingen van de achterpoten zijn vaak ook niet symmetrisch: soms is een poot languit gestrekt. Dit is voor puppy’s normaal, omdat ze nog onvoldoende actieve stabiliteit hebben. Niets om je zorgen over te maken dus. Als je maar beseft welke impact deze houding op het lijfje van je hond heeft.
Dus, mag mijn puppy nooit meer zitten?
Dat zou een beetje raar zijn. Het belangrijkste is het besef dat een ‘zit’ bij jonge honden niet zo ontspannen is als wanneer wij lekker op de bank zitten. Beschouw het niet als een standaard houding om je hond te parkeren. Onderstaande vragen helpen je te beoordelen of het echt nodig is dat je hond zit.
- Is een andere houding ook acceptabel?
Als je op een terras zit, wil je dat je hond rustig blijft. Is het dan nodig dat hij zit, of is het ook prima als hij ligt? Wanneer je wacht met oversteken, kan hij dan ook op de plaats wachten? - Waarom wil ik dat mijn hond zit?
Wat wil je echt? Veel mensen laten hun hond bijvoorbeeld zitten voor de deur, voordat ze naar buiten gaan. Waarom? Een antwoord kan zijn: ‘Ik wil dat hij rustig blijft en niet gelijk staat de dringen bij de deur.’ In dat geval kun je ook belonen voor stilstaan of andere signalen van rust.
Tot slot
Het is heus geen doodzonde als je je puppy laat zitten. Soms kan het inderdaad nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer hij voortdurend opspringt tegen bezoek. Dan laat je je hond zitten: in deze houding kan hij onmogelijk nog springen. Vraag een ‘zit’ echter met mate en niet voor alles.
En dan terug naar de kop van dit artikel: Waarom leer ik puppy’s liever geen ‘zit’ aan tijdens een puppycursus? Ten eerste is dit een belastende houding voor puppy’s in de groei. Ten tweede is een ‘zit’ in veel gevallen is niet eens nodig. Veel beter kunnen we onze hond de keuze geven: blijf bijvoorbeeld rustig wachten voor de deur, maar in de houding die jij prettig vindt!
Bronnen
- Rugaas, Turid (2020, 15 oktober). When, where and how do dogs sit?
- Turner, Sam (2018, 16 november). Do you really need to teach a dog to sit? (1)
- Turner, Sam (2018, 16 november). Do you really need to teach a dog to sit? (2)

Lees meer artikelen
Meer weten over hondenopvoeding of -training? Lees ook vooral onze andere artikelen en blijf op de hoogte.