
Sinterklaas vieren met je hond
Het is weer zo ver: Sinterklaas is in het land. Jouw hond is vast erg braaf geweest afgelopen jaar, dus hij verdient ook wat aandacht en lekkers deze bijzondere dagen. In dit artikel vind je enkele tips om Sinterklaas te vieren met je hond.
Zeker wanneer je gezin pakjesavond viert, kan dit voor je hond nogal overweldigend zijn. Het gezang, gebons op de deur, enthousiaste kindjes en misschien extra mensen over de vloer: het zijn allemaal prikkels die je hond moet verwerken. De ene hond trekt zich hier niets van aan, maar de andere hond wordt onrustig. Daarom wat tips om je Sinterklaas te vieren met je hond, zodat hij zich op zijn eigen
taakje (of snack) kan focussen en lekker ontspant.
1. Snuffelen
Uiteraard zijn snuffelspelletjes altijd een goed idee om de hersens van de hond te laten kraken. Daarbij verlaagt snuffelen de hartslag van je hond: het is een natuurlijke manier om hem tot rust te brengen. Om in het thema te blijven, kun je hiervoor de zak van Sinterklaas gebruiken. In onderstaande video zie je wat inspiratie.
Het gaat er niet om hoe moeilijk het zoekspelletje is. Vaak hoor ik: “Mijn hond is na 1 minuut al klaar.” In dat geval kun je het spelletje wat moeilijker maken of gewoon een paar keer opnieuw doen.
Het gaat erom dat je hond zijn neus gebruikt en zijn creativiteit aanboort om snoepjes te bemachtigen. Daarbij zijn niet alleen olfactorische prikkels (geur), maar ook tactiele prikkels belangrijk. Je hond zal niet vaak juten stof geroken en gevoeld hebben. Door ook het tastzintuig te prikkelen, wordt bij puppy’s bijvoorbeeld het neurologisch netwerk gevormd.
Je kan de zak van Sinterklaas aan je hond geven om in te snuffelen wanneer alle cadeautjes zijn uitgepakt. Je kan natuurlijk ook overwegen om het gelijktijdig te doen: de kinderen krijgen pakjes uit de zak en de hond krijgt wat te snuffelen bij een (andere) juten zak.
2. Uitpakken maar
Wat doe je met al dat inpakpapier? Gebruiken voor je hond natuurlijk! Er zijn verschillende manieren waarop je het papier kan hergebruiken.
- Pak een botje of (oud) speeltje van je hond in. Je kan dit zonder plakband doen óf juist met (fleece)touw dichtknopen om het moeilijker te maken. Je hond kan het netjes uitvouwen of kapot scheuren.
- Maak een Sinterklaas experience-box. Leg proppen inpakpapier in een grote kartonnen doos, bijvoorbeeld een oude schoenen- of bananendoos, samen met wat balletjes of stukjes stof (van bijvoorbeeld een oude theedoek). In de box kun je wat kleine brokjes strooien zodat je hond kan snuffelen. Door verschillende soorten materiaal te gebruiken, blijft de doos interessant: de zintuigen worden optimaal geprikkeld.
- Tip voor de slopers: als je een Hol-ee hebt, kun je hier ook je oude inpakpapier in doen. Verstop hier eventueel een brokje in voor extra motivatie. Je hond moet het papier dan via de gaten naar buiten trekken.
3. Pretletter
Uiteraard geef je je hond geen chocoladeletter. Maar wist je dat er ook leuke, diervriendelijke alternatieven zijn? Zo is er de Munchy Hondenletter of Antos Smulleter. Deze snacks zijn niet erg gezond, maar dat zijn kruidnoten voor ons ook niet. Kijk altijd goed of de ingrediënten passen in het dieet van je hond. Een gezonder alternatief is de letter van bakkerij Doggi. Deze letter is gemaakt van boekweitmeel en banaan, met een topping van magere melk. Een ander alternatief is deze letter gemaakt van erwtenmeel. Deze is bovendien gluten- en suikervrij.
4. Schoentje zetten
Voorafgaand aan 5 december mag je hond natuurlijk ook zijn schoentje voor de schoorsteen zetten. Je kan speciale kauwschoentjes kopen gemaakt van runderhuid. Vul deze met wat brokjes, klein gesneden stukjes hondenworst of andere snacks om de verrassing compleet te maken.

5. Ga er op uit
Wil je dat je hond lekker moe en voldaan is voordat jullie pakjesavond begint? Neem hem overdag mee voor een flinke wandeling of organiseer een DoggyDate. Of boek een speurles en geef hem zo een mentale uitdaging.
Tot slot
Vind jouw hond Sinterklaas helemaal niets? Is het te druk voor hem? Probeer hem dan niet uit alle macht te betrekken in de feestvreugde. Zorg dat hij een rustig plekje heeft om zich terug te trekken. Dit kan een bench zijn, maar zijn eigen mandje is ook prima. Zolang jouw hond maar comfortabel is. Leg de kinderen uit dat ze de hond met rust moeten laten, wanneer hij op daar ligt.
Wordt je hond echt ongelukkig van de feestvreugde? Overweeg dan om je hond elders te laten logeren. Of misschien kan je pakjesavond bij een familielid vieren, zodat je hond lekker rustig thuis kan blijven.
Sinterklaas 2022, honden sinterklaas, honden sinterklaas cadeau, tips sinterklaas hond, sinterklaas voor honden

Lees meer artikelen
Meer weten over hondenopvoeding of -training? Lees ook vooral onze andere artikelen en blijf op de hoogte.