Speuren met je hond

Speuren met je hond

Bij EduCanem kun je ook speuren met je hond. In dit artikel leg ik uit waarin ik me onderscheid en wat de voordelen zijn van deze recreatieve sport. Ik ben opgeleid tot Instructeur Speuren bij de Nederlandse Speur- en Detectiebond.

Als je gaat speuren met je hond, is de techniek enorm belangrijk. Ik wil dat de hond leert een spoor te volgen en hiervoor zijn neus te gebruiken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij op zicht werkt, een gok neemt of zich laat aansturen door zijn baasje. Hij mag ontdekken dat er allemaal informatie op het spoor ligt, zoals de menselijke geur en vegetatiebeschadiging, die hem helpen een persoon of voorwerp te vinden. Ik vind het leuk dat jij als eigenaar begrijpt wat er gebeurt als je gaat speuren met je hond. Heeft hij de geur in de neus of is hij juist het spoor kwijt? Daarom deel ik ook de nodige theorie tijdens de les. 

Praktijkspeuren

Speuren wordt steeds populairder en wordt dan ook in allerlei vormen en maten wordt beoefend. Bij EduCanem richten we ons op praktijkspeuren. Hierbij is het belangrijk dat de hond effectief het menselijk spoor volgt. Dit hoeft niet zo snel mogelijk: anders zou je hond bochten kunnen afsnijden om sneller op het eindpunt te komen. We willen dat hij het spoor secuur volgt, zodat eventuele informatie onderweg ook wordt gevonden. 

Als er bijvoorbeeld sprake is van een vermissing of misdrijf, kun je onderweg voorwerpen vinden (zoals een portemonnee of medicijnen), die je iets vertellen over het slachtoffer of de dader. In praktijkspeuren werken we onder andere met targets of houtjes op het spoor, zodat de hond weet dat hij op de goede weg is.

Laatst liep ik een spoor met Teckel Suus. Het spoor was zo’n 130 meter lang en had 2x een bocht naar links, waardoor een U-vorm ontstond. We zagen al snel dag Suus wilde afsnijden. In plaats van de bochten netjes te volgen, wilde ze direct naar het eindvoorwerp: een bakje met voer. Waarschijnlijk pikte ze de geur op in de lucht. “Dat is toch best slim?” vroeg de eigenaar. “Waarom mag dat dan niet?” In deze vorm van speuren gaat het dus om precies het spoor volgen. Als Suus inderdaad zou afsnijden, had ze twee voorwerpen gemist. Is dat dan erg? Voor het leerproces wel. Als zij de geur opvangt in de lucht en daarmee succes boekt, gaat ze dit vaker doen. Dan komt ze een volgende keer bedrogen uit.  Want wat als de wind draait? Dan wijkt ze nog meer af van het spoor en komt ze niet op het goede punt uit. Als honden op deze manier zoeken (en niet speuren) gaan ze bovendien makkelijker over op een ander spoor, van bijvoorbeeld een wandelaar of ruiter.  

Afsnijden op het spoor gaat ten koste van de techniek
Een versimpelde weergave van het spoor. De zwarte stippellijn is het menselijk spoor. De blauwe pijl is hoe de hond wilde afsnijden. Je ziet dat ze zou twee voorwerpen zou missen.

Kan elke hond speuren?

Iedere hond heeft een neus en kan dus recreatief speuren. Het belangrijkste is de motivatie: wil je hond het spoor vinden en uitwerken tot het eindpunt? Sommige honden werken graag voor een bakje voer, voor andere honden moeten we creatiever zijn. Ook houden we rekening met de conditie van je hond. Een puppy is wellicht sneller afgeleid, dus daar wordt de les op aangepast. Een oudere hond is sneller vermoeid en kan/wil wellicht niet op moeilijk terrein (op heuvels) lopen. Het is wel belangrijk dat de conditie van de neus in orde is. Zo kunnen antibiotica de werking van de neus beïnvloeden. Ook beïnvloeden de weersomstandigheden het spoor. Zo is speuren in de winter heel anders dan in de zomer.

Hier houd ik allemaal rekening mee als je komt speuren met je hond.

Praktijkspeuren
Praktijkspeuren is gebaseerd op het zoeken naar vermiste personen. Hierbij moeten ook voorwerpen, met informatie over het slachtoffer of de dader, gevonden worden.

Hondenneus

Hoe vaker je speurt met je hond, hoe meer je verbaasd raakt over zijn neus. De wereld is vol met geuren: van mensen die eerder voorbij zijn gelopen, uitlaatgassen die blijven hangen, van wild (ook onder de grond) en zelfs van bacterie-activiteit. Toch kan je hond heel goed onze menselijke geur hieruit filteren en volgen. 

De hondenneus is hier dan ook echt op ontworpen. Deze heeft tot wel 300 miljoen reukcellen, terwijl wij er ‘maar’ 6 miljoen hebben. Er is dus een hele wereld aan geur, die wij gewoon niet opmerken.

Ter illustratie: soms ruik je in de lift nog een parfumlucht. Een hond kan dezelfde kleine concentratie parfum ruiken in een veel grotere ruimte (zoals een stadion). Niet alleen dat: hij kan waarschijnlijk ook de afzonderlijke ingrediënten, zoals musk, sandelhout of alcohol , onderscheiden. Best indrukwekkend toch? 

Om de geur goed waar te nemen, gaat de snuffelfrequentie van je hond omhoog. Tijdens een normale wandeling haalt je hond zo’n 30 keer per minuut adem. Als hij intensief ruikt, zoals tijdens het speuren, is dit zo’n 140-200 keer. Dat maakt speuren een vermoeiende sport.

hondenneus
De afdruk van de hondenneus is uniek, net als onze vingerafdruk

Voordelen van speuren met je hond

Tijdens het speuren maakt je hond gebruik van zijn belangrijkste zintuig: de neus. Alles wat wij zien in kleur (en meer), ruikt de hond in geur.  Door dit zintuig aan het werk te zetten, voldoe je aan de primaire behoeften van je hond. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Je hond wordt mentaal gestimuleerd
    Hij is bezig met het uitwerken van een moeilijke puzzel. Dit maakt speuren vermoeiend. Je hond komt moe en voldaan thuis.

  • Je hond komt tot rust
    Het is wetenschappelijk bewezen dat de hartslag van de hond daalt als hij snuffelt. Ook komen endorfine en dopamine vrij: hormonen die  zorgen voor gevoel van blijdschap en het beloningsysteem in werking zetten. Speuren verlaagt stress en helpt je hond dus ontspannen.

  • Het zelfstandig werken en probleemoplossend vermogen groeit
    Je hond zal minder op jou leunen en meer op zichzelf vertrouwen in verschillende situaties.

Het zal je niet verbazen dat speuren dus ook goed kan werken bij honden die wat angstig zijn of probleemgedrag (zoals uitvallen of slopen in huis) vertonen. Ze raken uitgedaagd, kunnen hun energie kwijt en komen tot rust.

Enthousiast geworden?

Kom je uit de regio Den Haag, Rotterdam of Delft en wil je ook speuren met je hond? Je bent van harte welkom! Je kunt les of strippenkaart aanschaffen (hier). Het is tijdelijk niet mogelijk een proefles te volgen.

Hond leest artikelen

Lees meer artikelen

Meer weten over hondenopvoeding of -training? Lees ook vooral onze andere artikelen en blijf op de hoogte.

error: Content is protected !!