Privetraining kent vele voordelen

5 Voordelen van privétraining

“Is een groepsles niet veel beter, om je hond te socialiseren?” Het antwoord: niet per sé. In dit artikel bespreken we de verschillende voordelen van privétraining.


Bij EduCanem kun je privétraining volgen in de vorm van een puppycursus of, als je andere vragen hebt, een strippenkaart. Ook geef ik individuele speurlessen. Ik werk dus graag 1-op-1. Er zijn namelijk verschillende voordelen van privétraining:

1. Persoonlijke aandacht

Ik ben er voor jou. Je krijgt alle aandacht, zodat je snel stappen kan maken in je training. Je hoeft dus niet, zoals bij een groepsles, de tijd en aandacht van je trainer te delen met medecursisten. Je haalt zo meer waarde uit je les. Bij een groepsles kan namelijk het voorkomen dat bepaalde oefeningen of vragen uit de groep voor jou niet relevant zijn. Zonde van je tijd. Bij privétraining hoef je niet te wachten op je beurt. Dit is overigens voor de meeste honden ook prettiger. Zij kunnen namelijk gefrustreerd raken als ze op het veld een tijdje niets doen. Dit uit zich bijvoorbeeld in blaffen, (puppy)bijten, opspringen of sloopgedrag.

2. Minder onrust

Tijdens een groepsles kan dus onrust ontstaan, omdat de honden niet begrijpen wat van hen verwacht wordt. Zeker wanneer ze even geen aandacht krijgen omdat het baasje naar de uitleg luistert of wanneer ze nog niet aan de beurt zijn voor de oefening. De aanwezigheid van andere honden (en eventueel het blaffen), kan weer voor stress en onrust bij jouw hond zorgen. Dit kan ertoe leiden dat je hond zich slecht kan concentreren, met als gevolg dat je voornamelijk bezig bent de rust te bewaken.

Bij privétraining zijn er geen andere honden die kunnen afleiden. Mocht je hond toch onrustig worden, dan kunnen we daar direct op inspringen. We kunnen bijvoorbeeld een kalmerende oefening doen en je hond even de tijd geven. Of we gaan naar een plek waar het wat rustiger is.

Tijdens een groepsles moet je de aandacht delen met medecursisten en kan soms onrust ontstaan

3. Flexibel: waar en wanneer jij wilt

Daarmee komen we op het derde voordeel van privétraining: je bent flexibel in waar en wanneer de les plaatsvindt. Ideaal als je een onregelmatig rooster hebt of geen auto hebt om naar een locatie toe te gaan. Met speuren is dit uiteraard anders: we hebben wel vaste speurlocaties, maar je kunt zelf de lessen inplannen wanneer het jou uitkomt.

4. Trainen in de situatie zelf

Bovendien is het voordeel dat we dáár trainen, waar het probleem zich voordoet. Wil je hulp bij benchtraining? Dan is het wel zo fijn dat de trainer bij jou thuis komt helpen. Heeft je hond moeite met andere honden in het park? Dan kunnen we daar rustig en stapsgewijs mee oefenen. Of wordt jouw hond helemaal wild van paarden? Dan spreken we af in de buurt van een manege. Eerst zorgen we voor voldoende afstand, zodat je hond wel de paarden kan ruiken, maar nog niet (heftig) reageert. Als dit goed gaat, verleggen we langzaamaan de grens, zodat je hond steeds toleranter wordt ten opzichte van paarden. Lees hier meer over het omgaan met prikkels.

Benchtraining
Wil je werken aan problemen in huis, zoals benchtraining, dan is het ideaal als een trainer naar jou toekomt

5. Socialiseren

Hoe zit het dan met socialisatie? Dat is toch dé reden om op groepscursus te gaan? Nou, niet helemaal. Socialisatie is een continu proces, dat vooral buiten de les om plaatsvindt. Met een uurtje per week op de hondenschool ben je er dus nog lang niet. Natuurlijk heeft een groepsles ook voordelen. Zo leert je hond op zijn beurt wachten en ziet hij uiteraard wel meer honden. Maar: creëert jouw hond wel een positieve associatie met de andere honden? Is er sprake van een positieve leerervaring? Pas dan kan je spreken van socialisatie. Vaak is dit toch lastiger dan je denkt.

Want, als je hond juist schrikt van de blaffende Terriër op het veld, kan hij niet weglopen. Hij is dus langer blootgesteld aan iets wat hem ongemak oplevert. Hierdoor bereik je het tegenovergestelde van wat je met socialisatie beoogt: hij vindt andere honden (of specifiek Terriërs) minder leuk. Hij kan angstiger worden en/of juist uitvallen. Het is bij een groepsles dus lastiger om verantwoord te socialiseren. Bij een privéles passen we ons tempo aan op je hond. We kunnen andere dieren, maar ook voorbijrijdend verkeer, skaters of joggers opzoeken. Reageert je hond hier goed op? Voelt hij zich comfortabel? Dan leggen we de lat een beetje hoger en verkleinen we de afstand. Vindt je hond het spannend? Dan lopen we een stukje verder.

Elke hond is anders

Natuurlijk kent een groepscursus ook voordelen. Sommige mensen vinden het  fijn om met gelijkgestemden te trainen en een band op te bouwen met de medecursisten. Welke vorm van training het beste is, hangt dus helemaal af van je hond. Kan hij wel goed functioneren in een groep? Of schrikt hij snel van andere honden? Dit zijn vragen die je jezelf van te voren moet stellen. Uiteraard moet je ook kijken naar je eigen wensen. Passen de oefeningen uit de groepscursus bij jouw behoeften? Is er een specifiek probleem waar je hulp bij nodig hebt, zoals het bedelen aan tafel? 

Of je nu kiest voor een groepscursus bij een hondenschool of een privétrainer: verdiep je van te voren in de instructeur(s). Zo voorkom je dat je van een koude kermis thuiskomt met ongefundeerde adviezen waar je niets mee kunt. Dit artikel helpt je op weg.

Hond leest artikelen

Lees meer artikelen

Meer weten over hondenopvoeding of -training? Lees ook vooral onze andere artikelen en blijf op de hoogte.

error: Content is protected !!