Boeken over puppy's

Top 3 boeken over puppy's

Wil je alles weten over de opvoeding van je pup? Deze boeken zijn echte aanraders!

Krijg je binnenkort een puppy? Of misschien heb je al zo’n schattig pluizenbolletje in huis? Dan komt er een hoop op je af.  In de wereld van honden zijn zoveel verschillende opvattingen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Terwijl jij gewoon wil genieten van je puppy, maak je je toch druk over voeding, het wel/niet laten huilen in de bench en het aantal uren slaap. Daarom deel ik graag deze top 3 met boeken over puppy’s. 

Welk boek je ook leest, zorg ervoor dat het gebaseerd is op de meest recente inzichten. Helaas zijn er nog veel fabels over de opvoeding van honden. Zo mag je alles wat betreft de roedel- of dominantietheorie overslaan. De boeken uit onderstaande lijst bevatten moderne en diervriendelijke opvattingen.

1. De Beste Start Voor Je Pup

Dit is het meest complete overzicht over de opvoeding van je pup. De beste start voor je pup is het eerste deel uit de reeks een Hondenleven lang fysiek en mentaal in balans door Sam Turner en Martine Burgers. Dit is een geheel herziene editie van Elke pup een goede start

Ik gebruik dit boek zelf graag als naslagwerk wanneer ik bijvoorbeeld weer tegen een vraag aanloop (hoe zat het ook alweer met groeipijn?) of een specifieke oefening wil opzoeken (zoals in het tuigje stappen). Het is best een dikke pil als je dit van A-Z wil uitlezen. Gelukkig neemt het boek je aan de hand mee door de verschillende ontwikkelingsfases van je puppy. Allereerst krijg je de basis mee over de hondenopvoeding en -training. Hoe leren honden eigenlijk? En hoe zit het dominantie of ongewenst gedrag? De auteurs behandelen dit in een notendop.

Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam. Martine Burgers is osteopaat: vanuit haar perspectief leer je veel over het bewegingsapparaat van (jonge) honden. Wist je bijvoorbeeld dat het skelet van een pup nog voornamelijk bestaat uit kraakbeen? Dit wordt langzaam omgezet in bot. Het kan overigens wel even duren tot het skelet volledig is uitgegroeid (tot 2 jaar). Geen wonder dat we zo voorzichtig zijn en blessures proberen te voorkomen. 

Verder staat het boek vol oefeningen per leeftijdsfase. Hier is zowel aandacht voor training als het fysieke aspect. In de allereerste weken begin je misschien met het aanleren van de naam en het oefenen met lopen over verschillende oppervlakten om lichaamsbewustzijn te stimuleren. Als je puppy ouder is, kun je hem al leren niets van straat op te pakken en ga je oefenen met een balanskussen voor stabiliteit.

Als je maar in één boek wil investeren, dan is dit de beste optie.

Voordelen

 • Compleet naslagwerk, inclusief oefeningen, uitstapjes voor socialisatie en beweging;
 • Duidelijke illustraties en foto’s;
 • Eén van de weinige boeken met aandacht voor het bewegingsapparaat

Nadelen

 • Erg omvangrijk: voor sommigen is dit te veel informatie om te verwerken en die geven het halverwege op.

 

2. Easy Peasy Puppy Opvoeding

Steve Mann houdt het luchtig, maar behandelt alle belangrijke onderwerpen. Dit is zo’n boek dat je met een glimlach leest en uit hebt, voor je het door hebt. Nadat je de laatste pagina omslaat, besef je dat je ongemerkt veel wijzer bent geworden. Easy peasy!

Voor in het boek, vind je een kleine waarschuwing. Wil je een verkorte route naar een welopgevoede hond? Dan kun je een deel overslaan en naar pagina 60 gaan. Ik kan je verklappen: er is helaas geen korte route en de auteur probeert dit met een knipoog duidelijk te maken. 

Ook dit boek behandelt de basis van hondentraining. Zo deelt de auteur zijn visie op straf. Dit vond ik zelf verfrissend. Zoals hij zegt: ‘Geen mens zoekt op het internet hoe je een konijn kunt laten stoppen met kauwen of hoe je voorkomt dat een pony in de stal poept (…) We weten wat een puppy is en wat een puppy doet.’ Toch zoeken veel eigenaren naargeestig naar manieren om hun puppy dingen af te leren. Dingen die voor honden heel normaal zijn. Deze manier van omdenken zet je met beide benen op de grond. Natuurlijk wil je dat je puppy zich aanpast aan jouw leven. Maar de nadruk mag minder liggen op corrigeren en meer op het geluk van je hond.

Dit laatste is een belangrijk uitgangspunt voor Mann. De relatie tussen mens en hond staat centraal en hij leert je meer door de ogen van je puppy te kijken. Uiteraard is er voldoende aandacht voor oefeningen, zoals wandelen aan de lijn, hierkomen en het stoppen met opspringen. Allemaal voorzien van een snufje humor. Zo spreekt hij van de bench tovenaar (die op onverwachte momenten lekkere brokjes in de bench achterlaat) en MVK (massa vernietigingskwispels, oftewel: blije staartjes die je mooie glazen omver kunnen kiepen).

Voordelen

 • Luchtig geschreven met een flinke knipoog;
 • Voldoende aandacht voor lichaamstaal;
 • Behandelt de belangrijkste puppy issues
  en oefeningen

Nadelen

 • Je moet wel houden van deze (flauwe) humor;
 • Weinig plaatjes of illustraties


3. Life Skills For Puppies

Dit boek is het vermelden meer dan waard, omdat het zo’n unieke insteek heeft. Als je de inhoudsopgave bekijkt, zie je nergens iets terug over benchtraining of het aanleren van het commando ‘los’. Toch zit deze informatie wel verwerkt in het boek, maar bijvoorbeeld in hoofdstukken als
I know and can follow the rules

Zoals de auteurs zeggen: dit boek is niet bedoeld om je puppy te beschermen tegen stressvolle gebeurtenissen. Liever leren ze je hond hoe hij veerkrachtig is, zodat hij elke situatie aankan. Want er zullen ongetwijfeld dingen gebeuren waar je niet op bedacht bent, laat staan voor getraind hebt. Hoe fijn is het dan als je puppy de life skills heeft om zelf weer op te krabbelen als hij ergens van schrikt?

Andere hoofdstukken zijn ‘I have good manners and can say ‘please’ waarin je puppy leert om netjes te zitten als hij iets wil (in plaats van opspringen of blaffen) en ‘I like to be touched’.

De auteurs zijn overigens niet de allerminsten. Helen Zulch en Daniel Mills zijn beiden als professor en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Lincoln, waar het Life Skills for Puppies programma wordt gegeven. Ook hebben ze een gezamenlijke achtergrond in diergeneeskunde, met een focus op hondengedrag. Beiden hebben tal van publicaties op hun naam staan. Je bent er dus van verzekerd dat dit boek gefundeerd is op moderne inzichten en niet door de zoveelste populaire hondengoeroe is neergekrabbeld.

Het is een vrij dun boekje met veel foto’s. Verwacht dus geen lange avonden vol leesplezier. Toch is dit een waardevolle aanvulling op je boekenkast.

Voordelen

 • Nadruk op life skills: laat je hond vooral hond zijn
 • Veel foto’s

Nadelen

 • Vrij dun boekje

 • Alleen in het Engels beschikbaar

De boeken op deze pagina zijn voorzien van een affiliate link. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je via deze link bestelt. Zo kan ik als kleine ondernemer wat bijverdienen. Uiteraard zou ik nooit een boek aanprijzen, als ik er niet volledig achtersta. Alles wat ik hierboven heb beschreven, is mijn eerlijke mening.

Hond leest artikelen

Lees meer artikelen

Meer weten over hondenopvoeding of -training? Lees ook vooral onze andere artikelen en blijf op de hoogte.

error: Content is protected !!