Werkwijze

De band met een hond is er één voor het leven. Zoals met elke relatie, is het geven en nemen. Natuurlijk wil je dat je hond zich aanpast aan jou en het gezin. Tegelijkertijd wil je als eigenaar ook voldoen aan de behoeften van je viervoeter om zo zijn welzijn te waarborgen. Mijn werkwijze sluit hier volledig op aan.

Vrouw geeft voer als beloning

Gewenst gedrag belonen

Om de band tussen jou en je hond zo goed mogelijk te houden, werk ik in privétraining of met speuren niet met aversieve middelen. Denk hierbij aan een corrigerende tik, ruk aan de riem of slipketting. Ontdek waarom straf of correcties vaak niet eens effectief zijn.

In plaats daarvan heeft het stimuleren en belonen van gewenst gedrag de voorkeur. Doet je hond de oefening niet goed? Dan gaan we een stapje terug: misschien is het nog te moeilijk of is de oefening niet correct aangeleerd. Of misschien speelt een andere reden mee zoals vermoeidheid of (groei)pijn. Vaak is er een achterliggende oorzaak voor zogenaamde ‘ongehoorzaamheid’. Dit betekent niet dat ongewenst gedrag niet begrensd mag worden.

Clickerwoord

Om gewenst bedrag te belonen, werk ik graag met een clicker of beloningswoord. Zo kun je het moment van belonen exact timen. Hierdoor begrijpt je hond wat hij nu eigenlijk goed doet en dus vaker moet doen voor iets lekkers!  De beloning geven we in de vorm van voer. Dit is namelijk een intrinsieke motivatie voor je hond. Ben je bang dat je hond hiervan te dik wordt? Gebruik (een deel van) zijn dagelijkse hoeveelheid brokjes dan voor de training. Je hoeft zeker niet met worst, kaas of andere vettige snacks te werken!

Vrouw oefent het wandelen aan de lijn met een brokje

Wat doe ik niet?

Ik ben gediplomeerd instructeur, geen gedragstherapeut. Daarom zal ik je bij extreme of complexe gedragsproblemen doorverwijzen. Een voorbeeld van hulpvragen die ik niet in behandeling neem:

  • Verlatingsangst
  • Uitvallen (bijten) naar andere honden
  • Voedsel- of bezitsagressie

Twijfel je of ik je kan helpen? Neem gerust contact op!

Contactformulier

error: Content is protected !!